دچار وسواس در غسل و طهارت و نجاست مي باشم , لطفاً مرا راهنمايي كنيد.
پاسخ:
وسواس همان توهّمات ذهني و فرض رواني است كه هر چه زودتر بايد با آن مبارزه كرد و راه مبارزه اين است كه به توهمّات و وسوسه ها توجه نشود.
شما كه در غسل كردن و تطهير و پوشيدن لباس وسواس داريد براي نجات پيدا
كردن از اين گرفتاري ها بايد باشيد بايد مانند بقيهء مردم غسل كنيد و تطهير
نماييد و خود را معطل نكنيد.
اسلام دين آساني است .
پيامبر (ص) فرمود:
من بر دين آساني مبعوث شده ام . (۱)
براي علاج وسواسي راهي به جز بي اعتنايي مؤثر نخواهد بود.
از امام خميني راجع به علاج وسواسي سؤال شده است كه: “چه كنم كه در مورد غسل و طهارت زياد شك نكنم و اعتماد به نفس داشته باشم؟
پاسخ: اعتنا نكنيد و وسوسه جايز نيست“.
آيت الله فاضل لنكراني مي نويسند:
“وسواسي در حقيقت به منزلة قبول نداشتن حكم خدا و رسول خدا(ص) در مورد طهارت مي باشد… لذا شرعاً و عقلاً لازم است از اين تخيّلات شيطاني اجتناب شود و با بي اعتنايي مكرّر مي توان آن حالت را از خود دور كرد”.
آيت الله مكارم شيرازي در پاسخ به شخصي كه از وسواس شديد رنج مي برد و به دعا و توسلات روي آورده بود، نوشته است:
“مشكل شما در واقع از خود شما است و مقصر اصلي خودتان هستيد و به همين دليل دعاي شما هم مستجاب نمي شود و علت اصلي آن ندانستن مسئله است. مسئلة اصلي اين است كه بر شما واجب نيست يقين به طهارت و غسل و مانند آن پيدا كنيد.
آنچه بر شما به عنوان يك وظيفة شرعي لازم است، اين است كه به مقدار ساير مردم آب بريزيد و به همان قناعت كنيد، هر چند شك در غسل و طهارت داشته باشيد، و ما مسئوليت شرعي اين كار را مي پذيريم.
شما از امروز فقط به مقدار مردم آب بريزيد و قناعت كنيد و با بدن نجس و حال جنابت (به گمان خودتان) نماز بخوانيد و هيچ اشكالي هم ندارد و نماز و روزة شما كاملاً صحيح است و ما به اين وسيله بر شما و تمام افراد وسواسي اتمام حجت ميكنيم و مخالفت با آن گناه است. ما از خداوند مي خواهيم كه به شما توفيق توجه به اين مسئله را عنايت كند و از دام شيطاني نجات پيدا كنيد”
براي درمان اين بيماري ابتدا بايد فكر اشتباه و غلط خود را اصلاح نماييد و رفتارهاي متضاد و مخالف با آنچه تاكنون انجام ميداديد،، انجام بدهيد.
اين بيماري، موضوعي نيست كه با دعاي ما يا خودتان برطرف شود، مگر آن كه عزم و تصميم جدي براي درمان و رفع اين بيماري داشته باشيد و وارد عمل شويد.
اين بيماري را تنها خودتان ميتوانيد درمان نماييد و راه درمان آن با تصميم و عزم شما آسان خواهد بود و خداوند شما را ياري خواهد كرد.
الف) درمان فكري بيماري:
آنچه در ابتدا نياز به درمان دارد، فكر و ذهن شما نسبت به دين اسلام و احكام دين است.
اين بيماري در سايه تلقينات شيطاني ايجاد شده و برخي از عوامل ديگر آن را تشديد نموده، حتي ذهن و فكر شما را در تسخير خود قرار داده و مفهوم غلطي را از نماز و طهارت و عبادات در ذهن شما قرار داده است.
امام صادق (ع) فرمود:
“شيطان با وسوسه نميتواند عليه آدمي اقدامي كند، مگر آن كه آدمي از ياد خدا روي برگرداند و فرمان خدا را گردن ننهاده و نهي وي را بي اهميت بنگارد”. (۱)
در روايت ديگر از عبدالله بن سنان آمده است:
به امام صادق (ع) قضيه مردي را گفتم كه در وضو نماز وسواس دارد، آن گاه افزودم: او مردي عاقل است، امام فرمود: چگونه عاقل است، در حالي كه از شيطان پيروي ميكند؟! (۲)
بنابراين انسان وسواسي قبل از آن كه پيرو خدا و عقل باشد، تابع شيطان و هواي نفس خود است و به جاي آن كه از حكم خدا و پيامبر تبعيت كند، از هواي نفس خود پيروي ميكند؛ زيرا خداوند در قرآن ميفرمايد كه: “يريد الله بكم اليسر و لا يريد بكم العسر؛ خداوند خواسته است كه بر شما آسان بگيرد و نميخواهد به كسي سخت بگيرد”
توصيه هايي را براي شما بيان ميكنيم:
۱ – به عواقب اين بيماري توجه كنيد و براي هميشه با آن خداحافظي كنيد. به هم خوردن نظم فردي و اجتماعي و درون خانواده، ايجاد سوءظن، بي اعتنايي افراد، بي ارزش شدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و حتي احكام و (دين اسلام)، ايجاد تنفر نسبت به احكام اسلام، بدبيني و به خدا و…
۲ – از كتابهاي نوشته شده در اين زمينه استفاده كنيد، مانند “وسواس” نوشتهي آقاي مصطفي زماني
۳ – در نگاه دين اسلام، احكام ديني براساس ديدگاه عرفي مردم صحيح ميباشد. بنابراين به گونهاي عمل نكنيد كه هيچ مسلماني، حتي پيامبر اسلام به آن گونه عمل نكرده است.
۴ – بر اثر وسواس و تكرار اعمال، عمر ارزشمند خود را هدر داده و در مقابل چيزي را به دست نياوردهايد، حتي همان را كه وسواس داريد، از دست داده و از واجبات ديگر عقب ماندهايد.
۵ – با خود اين جمله را در موقع آرامش تكرار كنيد: “من به خواست خداوند، قطعاً بر اين بيماري غلبه پيدا ميكنم و توان آن را دارم”.
۶ – به يكي از دوستان و نزديكان كه از بيماري شما آگاهي دارد و بيشتر اوقات با شما است، بگوييد كه در مواقع وسواسي عمل كردن و تكرار عمل به شما تذكر دهد و شما را از تكرار بازدارد.
۷ – در كارهاي جمعي و گروهي بيشتر شركت كنيد، به خصوص در مواردي كه دچار وسواس ميشويد، مثلاً شركت در نماز جماعت و…
۸ – فكر خود را به كارهاي شايسته و ارزنده مشغول سازيد، مانند مطالعه كتابهاي مفيد، تفريح و ورزش. سعي نمايد هر روز صبح ده دقيقه ورزش نماييد تا با نشاط باشيد.
۹ – ذكر لا اله الا الله و لا حول و لا قوة الا بالله را تكرار نمايد، به خصوص در زماني كه فكر شما متوجه اعمال و افكار وسواسي ميشود.
۱۰ – بعضي موارد لازم است خود را عزقه سازي كنيد، يعني خود را به نجاست آلوده كنيد و براي چند دقيقه هيچ واكنشي به آن نشان ندهيد تا مسئله نجاست و طهارت براي شما كاملاً عادي شود.
اطمينان داريم با توجه به توصيه هايي كه شده و با توجه به سخن مرجع تقليد شما و آگاهي كه به دست آوردهايد، ميتواند در غلبه بر اين بيماري هر چه زودتر ، بنابراين، هم كمك بزرگي به خود كردهايد و هم از تجربهاي كه به دست آوردهايد در كمك به ديگران كه به اين بيماري دچارند، استفاده خواهيد كرد. و از انساني كه براي خود و ديگران مشكل فراوان ايجاد كردهايد، به انساني كه هم براي خود و هم براي ديگران مفيد باشد، تبديل خواهيد شد
ثبت دیدگاه