دچار وسواس در غسل و طهارت و نجاست می باشم , لطفاً مرا راهنمایی کنید.
پاسخ:
وسواس همان توهّمات ذهنی و فرض روانی است که هر چه زودتر باید با آن مبارزه کرد و راه مبارزه این است که به توهمّات و وسوسه ها توجه نشود.
شما که در غسل کردن و تطهیر و پوشیدن لباس وسواس دارید برای نجات پیدا
کردن از این گرفتاری ها باید باشید باید مانند بقیهء مردم غسل کنید و تطهیر
نمایید و خود را معطل نکنید.
اسلام دین آسانی است .
پیامبر (ص) فرمود:
من بر دین آسانی مبعوث شده ام . (۱)
برای علاج وسواسی راهی به جز بی اعتنایی مؤثر نخواهد بود.
از امام خمینی راجع به علاج وسواسی سؤال شده است که: “چه کنم که در مورد غسل و طهارت زیاد شک نکنم و اعتماد به نفس داشته باشم؟
پاسخ: اعتنا نکنید و وسوسه جایز نیست“.
آیت الله فاضل لنکرانی می نویسند:
“وسواسی در حقیقت به منزله قبول نداشتن حکم خدا و رسول خدا(ص) در مورد طهارت می باشد… لذا شرعاً و عقلاً لازم است از این تخیّلات شیطانی اجتناب شود و با بی اعتنایی مکرّر می توان آن حالت را از خود دور کرد”.
آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به شخصی که از وسواس شدید رنج می برد و به دعا و توسلات روی آورده بود، نوشته است:
“مشکل شما در واقع از خود شما است و مقصر اصلی خودتان هستید و به همین دلیل دعای شما هم مستجاب نمی شود و علت اصلی آن ندانستن مسئله است. مسئله اصلی این است که بر شما واجب نیست یقین به طهارت و غسل و مانند آن پیدا کنید.
آنچه بر شما به عنوان یک وظیفه شرعی لازم است، این است که به مقدار سایر مردم آب بریزید و به همان قناعت کنید، هر چند شک در غسل و طهارت داشته باشید، و ما مسئولیت شرعی این کار را می پذیریم.
شما از امروز فقط به مقدار مردم آب بریزید و قناعت کنید و با بدن نجس و حال جنابت (به گمان خودتان) نماز بخوانید و هیچ اشکالی هم ندارد و نماز و روزه شما کاملاً صحیح است و ما به این وسیله بر شما و تمام افراد وسواسی اتمام حجت میکنیم و مخالفت با آن گناه است. ما از خداوند می خواهیم که به شما توفیق توجه به این مسئله را عنایت کند و از دام شیطانی نجات پیدا کنید”
برای درمان این بیماری ابتدا باید فکر اشتباه و غلط خود را اصلاح نمایید و رفتارهای متضاد و مخالف با آنچه تاکنون انجام میدادید،، انجام بدهید.
این بیماری، موضوعی نیست که با دعای ما یا خودتان برطرف شود، مگر آن که عزم و تصمیم جدی برای درمان و رفع این بیماری داشته باشید و وارد عمل شوید.
این بیماری را تنها خودتان میتوانید درمان نمایید و راه درمان آن با تصمیم و عزم شما آسان خواهد بود و خداوند شما را یاری خواهد کرد.
الف) درمان فکری بیماری:
آنچه در ابتدا نیاز به درمان دارد، فکر و ذهن شما نسبت به دین اسلام و احکام دین است.
این بیماری در سایه تلقینات شیطانی ایجاد شده و برخی از عوامل دیگر آن را تشدید نموده، حتی ذهن و فکر شما را در تسخیر خود قرار داده و مفهوم غلطی را از نماز و طهارت و عبادات در ذهن شما قرار داده است.
امام صادق (ع) فرمود:
“شیطان با وسوسه نمیتواند علیه آدمی اقدامی کند، مگر آن که آدمی از یاد خدا روی برگرداند و فرمان خدا را گردن ننهاده و نهی وی را بی اهمیت بنگارد”. (۱)
در روایت دیگر از عبدالله بن سنان آمده است:
به امام صادق (ع) قضیه مردی را گفتم که در وضو نماز وسواس دارد، آن گاه افزودم: او مردی عاقل است، امام فرمود: چگونه عاقل است، در حالی که از شیطان پیروی میکند؟! (۲)
بنابراین انسان وسواسی قبل از آن که پیرو خدا و عقل باشد، تابع شیطان و هوای نفس خود است و به جای آن که از حکم خدا و پیامبر تبعیت کند، از هوای نفس خود پیروی میکند؛ زیرا خداوند در قرآن میفرماید که: “یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر؛ خداوند خواسته است که بر شما آسان بگیرد و نمیخواهد به کسی سخت بگیرد”
توصیه هایی را برای شما بیان میکنیم:
۱ – به عواقب این بیماری توجه کنید و برای همیشه با آن خداحافظی کنید. به هم خوردن نظم فردی و اجتماعی و درون خانواده، ایجاد سوءظن، بی اعتنایی افراد، بی ارزش شدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و حتی احکام و (دین اسلام)، ایجاد تنفر نسبت به احکام اسلام، بدبینی و به خدا و…
۲ – از کتابهای نوشته شده در این زمینه استفاده کنید، مانند “وسواس” نوشتهی آقای مصطفی زمانی
۳ – در نگاه دین اسلام، احکام دینی براساس دیدگاه عرفی مردم صحیح میباشد. بنابراین به گونهای عمل نکنید که هیچ مسلمانی، حتی پیامبر اسلام به آن گونه عمل نکرده است.
۴ – بر اثر وسواس و تکرار اعمال، عمر ارزشمند خود را هدر داده و در مقابل چیزی را به دست نیاوردهاید، حتی همان را که وسواس دارید، از دست داده و از واجبات دیگر عقب ماندهاید.
۵ – با خود این جمله را در موقع آرامش تکرار کنید: “من به خواست خداوند، قطعاً بر این بیماری غلبه پیدا میکنم و توان آن را دارم”.
۶ – به یکی از دوستان و نزدیکان که از بیماری شما آگاهی دارد و بیشتر اوقات با شما است، بگویید که در مواقع وسواسی عمل کردن و تکرار عمل به شما تذکر دهد و شما را از تکرار بازدارد.
۷ – در کارهای جمعی و گروهی بیشتر شرکت کنید، به خصوص در مواردی که دچار وسواس میشوید، مثلاً شرکت در نماز جماعت و…
۸ – فکر خود را به کارهای شایسته و ارزنده مشغول سازید، مانند مطالعه کتابهای مفید، تفریح و ورزش. سعی نماید هر روز صبح ده دقیقه ورزش نمایید تا با نشاط باشید.
۹ – ذکر لا اله الا الله و لا حول و لا قوه الا بالله را تکرار نماید، به خصوص در زمانی که فکر شما متوجه اعمال و افکار وسواسی میشود.
۱۰ – بعضی موارد لازم است خود را عزقه سازی کنید، یعنی خود را به نجاست آلوده کنید و برای چند دقیقه هیچ واکنشی به آن نشان ندهید تا مسئله نجاست و طهارت برای شما کاملاً عادی شود.
اطمینان داریم با توجه به توصیه هایی که شده و با توجه به سخن مرجع تقلید شما و آگاهی که به دست آوردهاید، میتواند در غلبه بر این بیماری هر چه زودتر ، بنابراین، هم کمک بزرگی به خود کردهاید و هم از تجربهای که به دست آوردهاید در کمک به دیگران که به این بیماری دچارند، استفاده خواهید کرد. و از انسانی که برای خود و دیگران مشکل فراوان ایجاد کردهاید، به انسانی که هم برای خود و هم برای دیگران مفید باشد، تبدیل خواهید شد
ثبت دیدگاه